Økonomistudent.no

Slik forbereder du deg på studenttilværelsen

Først og fremst er det greit å være forberedt noen dager før fadderuken eller skolen starter.

Som ny student kan det være greit å få oversikt over byen du skal studere i. Forsøk å finne ut av reiseveien noen dager i forkant, og dra på universitetet for en oversikt. Da kan man fort finne ut at man heller kan sykle framfor å bruke kollektivt

Videre når studiehverdagen setter inn, kan det være viktig å få en oversikt over sentrale tidsfrister gjennom semesteret. Sett opp et budsjett, og følg dette så godt du klarer. Bruk forskjellige apper, og finn andre måter du kan spare litt penger på.

Studietiden er full av muligheter, enten det gjelder karriere innenfor det du studerer, politikk, idrett eller andre studentdrevne aktiviteter. Let etter muligheter som er interessante for deg, og noen som kanskje kan utfordre deg.

Enkle grep for å spare penger

Økonomi er noe som får større betydning når man flytter ut fra mor og far og skal stå på egne bein. Plutselig dukket det opp kostnader du ikke har sett for deg, eller ting koster litt mer enn du trodde.

  • Sett opp et budsjett, og følg dette så godt du klarer. Bruk forskjellige apper, og finn andre måter du kan spare litt penger på.
  • Å spleise på film- og musikkstrømming med venner, familie eller i et kollektiv kan spare deg for mye hver måned.
  • En fryser kan være et av de beste tipsene til å spare penger på mat. Har man en fryser kan man utnytte tilbud på dyrere ting man liker.
  • De bransjene som gir minst rabatt er de mest prispressede, som elektronikk, men akkurat rundt studiestart er det mulig å finne gode tilbud også her
  • Ett tips er å sette opp prisvarsel på dyre ting man ønsker seg, så man kan slå til når et tilbud kommer.

Hvordan overleve kollektivet 

Bli enige om hvor det er egen sone, slik som soverom og hvor det er fellessoner. Ikke rott dere sammen, ta opp problemene med en gang og ikke lag allianser. Husk at det er lov å gi beskjed hvis du trenger litt alenetid. 

Det kan være lurt å etablere noen husregler slik at alle som bor sammen er innforstått med hvordan man skal ha det.

Husk at det er et fellesskap og dere kommer til a ha ulike standarder for hva som er rent og ryddig. Det er derfor er greit å huske på at det ikke er din standard som er fasiten. Velg dine kamper. Det å bo med andre innebærer å tilpasse seg, tåle- og ofre litt.

Det kommer ikke til å være like lett hele tiden, men se på de dårlige opplevelsene som en erfaring. Etter å ha bodd i kollektiv lenge har du verdifull kompetanse i å se deg selv utenfra og andre innenfra. Forhåpentligvis har du fått en bratt utviklingskurve når det kommer til fleksibilitet, empati, toleranse, impulskontroll, problemløsning og ansvar for fellesskapet.

Pass på og ha kontrakten i orden! Og hils på de du skal bo med før du tar valget om å flytte inn.